Pressvisning av ANDRA AKTEN med Lena Olin och Rolf Lassgård

5 december 2022

Välkommen till tidig pressvisning av ANDRA AKTEN – en feelgood-historia om vänskap, livsglädje och hopp.

Huvudrollerna spelas av Lena Olin och Rolf Lassgård som här gör sin första film tillsammans någonsin. För regin svarar Mårten Klingberg och filmen bygger på ett originalmanus av Vera Kiiskinen och Anna Heinämaa. Producent är Johanna Bergenstråhle för Nordisk Film.

Biopremiär den 24 februari 2023 över hela landet.

*****

PRESSVISNING I STOCKHOLM

Vänligen anmäl närvaro – om tid eller plats skulle ändras – till: helena@helenastenberg.se

Onsdagen den 14 december klockan 09.30 på Biograf Grand, Sveavägen 45.

Spellängd: 1 timme 50 minuter

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta Helena Stenberg: helena@helenastenberg.se070-620 35 32.

*****

Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Huvudrollerna spelas av Lena Olin och Rolf Lassgård, som möts för första gången på vita duken i ANDRA AKTEN.

Lena Olin (Eva) har rönt stor internationell framgång och har bland annat erhållit en Oscarsnominering för Bästa kvinnliga biroll för sin rollprestation i ”Fiender, en berättelse om kärlek”, för vilken hon även belönades med New Yorks filmkritikers pris.

Rolf Lassgård (Harald) är en av våra mest folkkära skådespelare och har blivit dubbelt Guldbaggebelönad, däribland för huvudrollen i den tvåfaldigt Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”.

För regin svarar Guldbaggebelönade Mårten Klingberg, som tidigare gjort publik- och kritikerframgångar såsom ”Min pappa Marianne”, ”Cockpit” och ”Offside”.

Originalmanuset är skrivet av Vera Kiiskinen och Anna Heinämaa. Vera är skådespelare och regissör och har nominerats till en Jussi, den finska motsvarigheten till Guldbaggen, för huvudrollen i ”Little Nurse”. ANDRA AKTEN är hennes långfilmsdebut som manusförfattare. Anna har bland annat svarat för manus till Finlands Oscarsbidrag 2016, ”Fäktaren”, som också nominerades till en Golden Globe.

Författaren Vera Kiiskinen säger om filmen: ”Eva har ägnat hela sitt liv åt att tillgodose andras behov. Har hon modet att äntligen skapa sig ett eget liv – ett liv som hon längtat efter och behöver – eller kommer hon stanna kvar i det invanda?”

Producent är Johanna Bergenstråhle, som bland annat står bakom Nordisk Films animationssatsning av en ny Bamse-trilogi, där den första filmen ”Bamse och Vulkanön” (2021) blev den mest sedda svenska filmen pandemiåren 2020–2022.

I rollerna
Lena Olin – Eva
Rolf Lassgård – Harald
Lars Väringer – Erik
Görel Crona – Monica
Anneli Martini – Siv
Charlie Gustafsson – Felix
Selina Ukkonen – Linn
Sandra Andreis – Madde
med flera

Filmen produceras av Johanna Bergenstråhle för Nordisk Film i samproduktion med Film i Väst och Sveriges Television.

ANDRA AKTEN är inspelad under perioden 5 juli – 16 augusti 2021 i Göteborg och Stockholm.

Distribution: Nordisk Film

Pressrum
https://biose.nordiskfilm.com
Användarnamn: nordisk
Lösenord: press

Trailer: https://youtu.be/z4TV3HEKbzM

Filmklipp: www.clipsource.se

#AndraAktenFilmen

Kontakter

Pia Norström

Marketing ManagerLotta Gerlach

Marketing coordinator

Press contact