Filmen Stormskärs Maja får svensk biopremiär den 19 april!

1 mars 2024

Den åländska författaren Anni Blomqvists romanfigur Maja på Stormskäret tar steget ut på bioduken med Amanda Jansson (“Tunna blå linjen”) i huvudrollen som Stormskärs Maja och Linus Troedsson (“Barracuda Queens” och Stockholms stadsteaters “Tre systrar” och “Min fantastiska väninna”) som maken Janne. 

“STORMSKÄRS MAJA är tveklöst det största och finaste jag gjort”, säger Amanda Jansson. “Dels är det min första huvudroll i en långfilm och den här filmen betyder så mycket för mig. Den kom till mig i rätt tid och därför håller jag nog den så högt” fortsätter hon.

 Filmen handlar om Maja och de utmaningar hon möter på en ö i yttersta havsbandet, och täcker in hennes liv från ung flicka till åldrande änka. Den 17-åriga Maja gifter sig mot sin vilja med fiskaren Janne. Hennes liv på Stormskäret är fyllt av utmaningar och motgångar. Som fiskarhustru måste hon klara sig ensam med att ta hand om familjen när Janne är till sjöss och borta under långa perioder, men Maja är en viljestark kvinna som inte räds att ta ansvar och klara sig i den karga skärgården. 
Mellan Maja och Janne uppstår starka band och med tiden fördjupas deras kärlek till varandra. Janne stöttar sin hustru och Maja utvecklas till en självständig kvinna och feminist av sin tid.
STORMSKÄRS MAJA är en berättelse om en kvinnas vilja, styrka och kärlek.

I filmen medverkar även Christian Fango Sundgren, Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Niklas Åkerfelt, Birthe Wingren, Desmond Eastwood, Tony Dole och Carl-Kristian Rundman.
Filmen är skriven och regisserad av Tiina Lymi. Filmmusiken har komponerats av den stora finska kompositören Jean Sibelius ättling Lauri Porra.

 Genom den klassiska romansviten om Stormskärs Maja blev den åländska författaren Anni Blomqvist känd i Finland och i Norden. I sina böcker skildrar hon vardagslivet i den åländska skärgården på 1800-talet.

I Finland är STORMSKÄRS MAJA såväl en publik- som kritikersuccé och är den mest sedda filmen under 2020-talet. Under de fem första veckorna sedan premiären har filmen setts av över 300 000 biobesökare. filmen är producerad av Solar film i samproduktion med Nordisk Film Production Sverige. Producenter är Hanna Virolainen, Markus Selin, Jukka Helle och Gustav Oldén 

Svenska finansiärer är Svenska Filminstitutet, Nordisk Film Production Sverige och TV4.

Filmen distribueras av Nordisk Film Distribution och har svensk biopremiär 19 april.

För pressbilder, rörligt material och övrigt textmaterial: 
https://biose.nordiskfilm.com
Användarnamn: nordisk
Lösen: press
Trailern kommer att finnas på Clipsource

 

 

 

 

 

 

Kontakter

Martin Wegeland

Marketing Manager