Filip & Fredriks DEN SISTA RESAN är den största dokumentären genom tiderna!

20 april 2024

 

Med sina hittills uppnådda 315 440 biobesökare så slår DEN SISTA RESAN det tidigare rekordet, som hölls av Stefan Jarls ”Ett anständigt liv”, och är nu den dokumentär som setts av flest biobesökare någonsin.

I deras mest personliga film hittills tar de två vännerna med sig Filips skröpliga pappa Lars på en minst sagt händelserik sista resa till Frankrike, i hopp om att tända hans närmast obefintliga livsgnista igen. DEN SISTA RESAN är en hjärtevärmande och rolig feelgoodfilm om vad som händer när en far-och-son-relation byter skepnad och hur vänskapen med sin bästa vän kan få en ny innebörd när man närmar sig 50. Med DEN SISTA RESAN har Filip & Fredrik gjort en sann feelgoodfilm full av medmänsklighet och humor, samt en rejäl portion vemod.

– Detta hade vi aldrig i vår vildaste fantasi vågat hoppas på. Vi är såklart väldigt lyckliga över detta. Och stolta. Mottagandet av filmen har varit omtumlande. Att göra en film och berätta en historia som berör och gör avtryck är såklart något man alltid har som ambition, men det är lättare sagt än gjort, säger Filip Hammar.

– Vi vill naturligtvis säga ett stort tack till alla som har varit och sett filmen. Det är också fantastiskt hur många som hört av sig och berättat om sina egna föräldrar eller mor- och farföräldrar. Vi har med stor glädje läst vartenda mejl, mess eller DM som vi fått. Att min pappa har tagit Sverige med storm är lite overkligt. Både för mig och för pappa. Men han förtjänar det, avslutar Filip.

- Man ska passa sig jävligt noga för att fira saker över lag. Men just ikväll tänker jag och Filip tömma Kungsbacka på Kahlua, adderar Fredrik Wikingsson.

- Vi på Nordisk Film är så otroligt glada över att filmen har hittat sin publik på bio, den förtjänar både den stora publiken och sina fantastiska hyllningar. Och vi har inte sett slutet än, säger Pia Norström, marknadschef Nordisk Film.

Både recensenter och publiken lovprisar filmen. Här är några av publikrösterna:

“Såg den igår och aldrig skrattat OCH gråtit så mycket under så kort tid någonsin! Den var helt underbar! Jag var helt SLUT när jag kom hem haha! HELT fantastisk”

“Såg den igår. Var totalt uppslukad under hela filmen, grät konstant samtidigt som jag skrattade också. Var helt tagen även efter filmen. Svårt att sätta ord på. Den var så vacker, rolig, existentiell och djup. Krossade alla förväntningar. En av de bästa bioupplevelserna jag haft.”

“Sååååå bra. Såg den igår och har känslomässig baksmälla idag… så tankeväckande. Och otroligt många skratt… blandat med tårar. Fint!!!”

“Så fantastiskt fin och bra film, alla borde se den”

Förutom att nu inneha rekordet så är DEN SISTA RESAN också den andra största filmen hittills i år efter ”Dune 2”. Filmen hade biopremiär den 1 mars.

Handling: DEN SISTA RESAN När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan. Då får Filip en idé – att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn och i hemlighet iscensätta några av livets härligaste ögonblick hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen. Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja! Om det går som någon tänkt sig? Knappast. DEN SISTA RESAN blir en stapplande färd för Lars, men oväntat nog en större resa för Filip.

Regi: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

Producenter: Lars Beckung och Petra Måhl. DEN SISTA RESAN är producerad av Nexiko i samproduktion med Nordisk Film Distribution, RMV Film och samarbete med SVT. Nordisk film hanterar den nordiska försäljningen.

Filip & Fredrik: Sedan debuten år 2000 har Filip Hammars (49) och Fredrik Wikingssons (50) ständiga jakt efter nya berättelser och format gjort dem till pionjärer inom film, tv, podd och som författare. Det som under 90-talet startade som en nära vänskap när de arbetade på Aftonbladets nöjesredaktion, kom att utvecklas till en lång gemensam karriär som både har format Sveriges tv-landskap och etablerat poddmediet såsom vi känner det idag. Efter drygt 30 tv- och filmproduktioner är Filip och Fredrik i det närmaste en institution i Nöjessverige och som folkkära programledare för “Alla mot alla” (2019-) och vinnare av Guldbaggens publikpris för sin film “Tårtgeneralen” (2018) råder det inga tvivel om duons genomslagskraft.

Nexiko: Nexiko grundades 2012 av tv-skaparna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, Lars Beckung, tidigare programdirektör på Kanal 5 Sverige, och Mikael Svensson, tidigare VD för STO-CPH. Nexiko är idag Skandinaviens största och mest prisbelönta oberoende produktionsbolag, med kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Los Angeles. Bolaget har producerat film och tv för både den svenska och internationella marknaden, bland annat filmer som “Tårtgeneralen”, “Kungen” och “Trevligt folk”, dramaserier som “Young Royals” och “Deg” och tv-format som “Alla mot alla” och “Fråga Lund”.

Nordisk Film: Nordisk Film är Nordens ledande skapare och distributör av film och driver den största biografkedjan i Danmark och Norge. Nordisk Film äger digitala företag som GoGift.com, Airmagine och distribuerar även Playstation i Norden. Nordisk Film är en del av Egmont – Danmarks största mediekoncern med 6 200 anställda och verksamhet i 30 länder. Egmont står bl a bakom TV 2 i Norge, flera förlag och Story House Egmont som ger ut fler än 700 magasin och tidskrifter i 30 länder. Egmont är en affärsdrivande stiftelse som omsätter cirka 15 miljarder SEK och som delar ut mer än 120 miljoner SEK varje år för att bidra till att barn och ungdomar får ett bättre liv. Bolaget samarbetar med framstående internationella studios och lokala produktionsbolag i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

 

Kontakter

Pia Norström

Marketing Manager