DEN SISTA RESAN gör bästa öppningshelgen i modern tid för en dokumentär

4 mars 2024

Filip & Fredriks nya film DEN SISTA RESAN hade premiär i fredags och möttes av strålande recensioner. Öppningshelgen slutade på 32 841 biobesök och inklusive betalande förhandsvisningar har den hyllade filmen nu setts av en biopublik på totalt 34 782 personer. Det är den bästa öppningshelgen på bio för en dokumentärfilm i modern tid, och DEN SISTA RESAN placerar sig nu i topp före filmer som “Marcus & Martinus – Tillsammans mot drömmen”, “Den unge Zlatan” och “Palme”.

–  Det är snudd på overkligt vad den här lilla filmen redan har fått vara med om. Först recensionerna och sen det allra härligaste, att folk har tagit sig till biograferna för att se den. Vi är såklart tacksamma och överlyckliga, men processar också det som händer med stor ödmjukhet, vad folk än tror! säger Filip Hammar.

–  Det är inte lätt att få folk att gå på bio nuförtiden och därför är det med glädje och stor lättnad som vi nås av första helgens siffror. Dels är det ett bevis på Filip och Fredriks förmåga som berättare och dels på att det genom att berätta något väldigt personligt så blir det också något högst relevant för många, säger Lars Beckung som producerat DEN SISTA RESAN tillsammans med Petra Måhl.

DEN SISTA RESAN
När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan.

Då får Filip en idé – att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn och i hemlighet iscensätta några av livets härligaste ögonblick hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen.

Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja! Om det går som någon tänkt sig? Knappast.
DEN SISTA RESAN blir en stapplande färd för Lars, men oväntat nog en större resa för Filip.

Med DEN SISTA RESAN har Filip & Fredrik gjort en ny sann feelgoodfilm full av medmänsklighet och humor, samt en rejäl portion vemod.

Regi: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Producenter: Lars Beckung och Petra Måhl

DEN SISTA RESAN är producerad av Nexiko i samproduktion med Nordisk Film Distribution, RMV Film och samarbete med SVT. Nordisk Film hanterar den nordiska försäljningen.

Se trailern här: https://www.youtube.com/watch?v=AA_3Bn_AECk

Pressbilder och övrigt textmaterial  
https://biose.nordiskfilm.com
Användarnamn: nordisk
Lösen: press

Filmklipp finns på Clipsource.

 

Kontakter

Pia Norström

Marketing Manager