CODA skriver historia och blir nattens stora vinnare!

28 mars 2022

Under nattens Oscarsgala blev CODA den stora vinnaren, med inte mindre än tre Oscarstatyetter, inklusive huvudpriset för bästa film.

CODA, som var nominerad i tre kategorier, får full utdelning och vinner samtliga tre Oscarstatyetter. Filmen har vunnit i kategorierna Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga.

Med priset för bästa manliga biroll skriver CODA Oscarshistoria. I och med utmärkelsen blir Troy Kotsur den första döva manliga skådespelaren att vinna en Oscar någonsin.

 

Troy Kotsur har, förutom en Oscar, även vunnit ett antal andra priser för sin roll i CODA, inklusive British Academy Film Award, en Screen Actors Guild Award och en Critics' Choice Award.

 

Förutom utmärkelserna för bästa film och bästa manliga biroll vinner CODA även en statyett för bästa filmmanus efter förlaga. CODA är baserad på den franska filmen La Famille Bélier från 2014.

 

Bland skådespelarna i filmen hittar vi också en tidigare Oscarsvinnare. Marlee Matlin, som spelar mamman i CODA, vann 1987 en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och var då den första döva kvinnan att vinna en Oscar.

Handling
Som CODA – Barn till döva vuxna – är Ruby den enda personen i sin döva familj som kan höra. När familjens inkomstkälla hotas slits Ruby mellan att utveckla sin kärlek till musiken och rädslan för att lämna sin familj bakom sig. Ruby Rossi är ingen vanlig gymnasieelev. Hennes dag börjar tidigt på morgonen, när hon tillsammans med sin äldre bror Leo - som liksom båda Rubys föräldrar är döv – ger sig ut på sjön för att bärga nattens fiskafänge. Ruby är extremt hängiven sin sammansvetsade familjeklan och har tillbringat större delen av sitt liv med att översätta för sin familj. Samtidigt som Ruby bär denna enorma börda som tolk, och samtidigt måste lära sig att navigera i utmaningarna med att bli vuxen, finns det en sak som ger henne lugn: hon älskar att sjunga.

Rollista:
Emilia Jones, Marlee Matlin, Troy Kotsur, Daniel Durant, Eugenio Derbez

Regissör: Sian Heder

Manus: Sian Heder

Producent: Sarah Borch-Jacobsen, Ardavan Safaee

Nordisk Film distribuerar filmen i Sverige, och den finns tillgänglig såväl på bio som digitalt.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dg8KQSwD4fo

Pressbilder och information om filmen finns på  vår pressida:
https://biose.nordiskfilm.com
Användarnamn: nordisk
Lösen: press

Filmklipp och trailer finns  på Clipsource.

 

Kontakter

Martin Wegeland

Marketing Manager